Huizenprijs

Bodem bereikt

16 juni 2013 – De bodem van de waardedalingen is in zicht! Het is voor het eerst dat een grote instelling stelt dat de Nederlandse huizenprijzen zullen stabiliseren.

Rabobank verwacht dat de woningprijzen in 2014 stabiliseren. De ontwikkeling van de economie vormt daarbij nog wel een risico.
Belangrijke wijzigingen in het marktbeeld zijn dat zowel het aantal verkochte woningen als de prijzen niet verder dalen maar gelijk blijven (voor het eerst sinds 2008).

Woningen zijn sinds begin 2008 in totaal met maar liefst 19% in waarde gedaald, of positief gezegd; goedkoper geworden.
Als wordt gekeken naar woningtypen, dan blijkt dat rijwoningen het minst in waarde zijn gedaald, en vrijstaande woningen het meest.
Vooral grote en dure woningen in gemeenten met minder natuur en meer horizonvervuiling zijn het hardst in waarde gedaald.

In het begin van de woningmarktcrisis hebben de NVM, de vereniging van makelaars, of de bouwers wel eens positieve berichten verspreid.
Maar zij hadden een duidelijk belang, en werden niet geloofd. Nu is het Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, die een dergelijk bericht verspreid. Zij hebben goed zicht op de huizenmarkt, en hebben financieel belang bij een reeel en defensief beeld op deze markt. Dus hun berichten zouden onpartijdig moeten zijn. Tenzij ze met dit soort nieuws stabiliteit op een markt zoeken waar zij relatief veel positie en vermogen in besloten hebben liggen …

Exit mobile version