Dieptepunt woningmarkt bereikt

Dieptepunt op woningmarkt lijkt bereikt volgens NVM

April 2009 – De NVM constateert een lichte toename van het aantal woningtransacties in maart 2009. En daarom constateert zij maar gelijk dat het dieptepunt op de Nederlandse woningmarkt nu voorbij is. Dat is nog maar sterk de vraag. De NVM blinkte de afgelopen jaren al diverse malen uit in niet-realistisch optimisme. Wellicht om de koopwoede in de eigen branche aan te wakkeren?

Terwijl in het vierde kwartaal van 2008 de verkoopprijs van een gemiddelde woning met -2,5% daalde, daalde de verkoopprijs in het eerste kwartaal van 2009 nog sterker, met maar liefst 3,1%! Het wordt dus alleen maar slechter en slechter. Een gemiddelde woning kost nu 218.000 euro.

Waarom zijn de makelaars dan zo optimistisch? NVM-voorzitter Ger Hukker: “Dat we in alle opzichten met zwaar weer op de huizenmarkt te maken hebben, kan niet duidelijker worden gemaakt dan aan de hand van deze cijfers. Toch is er een sprankje hoop. Het aantal transacties in maart is licht toegenomen. Het is nog te vroeg om van een structureel herstel te spreken, maar we verwachten wel dat het aantal transacties het komende kwartaal zal toenemen.”

In maart 2009 was sprake van een lichte toename, wat mogelijk wijst op een fragiel herstel van de markt. En omdat de prijzen licht dalen is de betaalbaarheid fors toegenomen. Het kan dus nu erg interessant zijn voor de consument om een huis te kopen. De NVM vergeet erbij te melden dat het dan wel handig is om je eigen huis eerst verkocht te hebben. En daar krijg je nu vaak ook minder voor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.