Einde crisis woningmarkt nog niet in zicht

20 november 2011 – De bouw van huizen bevindt zich op een na-oorlogs dieptepunt. De productie is teruggezakt naar een kwart ten opzichte van de hoogtijdagen voor 2007. Desgevraagd geven makelaars aan dat we ons nog steeds niet op het dal van de woningmarktcrisis bevinden. Er is dus nog een verdere daling (!) te verwachten, al is de daling steeds minder sterk. Het wachten is op een verbetering van de economie; als de eurocrisis is bezweerd, dan kan het zo maar zijn dat de economie langzaamaan aantrekt. En de woningmarkt zal daar direct van profiteren.

Intussen zit er nog steeds een hoop lucht in de prijzen. De huizenmarkt zit nu muurvast. Niemand koopt een huis zolang hij zijn oude huis niet heeft verkocht, en zo blijft iedereen op iedereen wachten.
En de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek helpt ook niet echt om zo’n belangrijke beslissing als het kopen van een huis te nemen.
Verkopen vinden mondjesmaat plaats, en vaak tegen prijzen die verkopers niet hadden gedacht te accepteren.
Zo wordt een nieuw prijsniveau gemaakt, dat zeker 10 tot 15% onder de VON-prijs niveau’s van voor 2007 zit.
Mogelijk zakken de huizenprijzen nog enkele procenten, de verwachting van grote hypotheekverstrekkers en projectontwikkelaars duiden hierop, maar dan is de hoop dat de huizenmarkt zich stabiliseert op een nieuw prijsniveau.

Er is zeker een lichtpuntje; de genoemde stabilisatie van de huizenprijzen vindt in sommige gebieden, zoals de gewilde regio’s Haarlem, Amsterdam, ‘t Gooi, Leiden en Utrecht, al plaats. En projectontwikkelaars signaleren bij sommige projecten dat er wel gekocht wordt. En niet alleen starterswoningen tot euro 200.000, maar ook hier en daar woningen van euro 400.000. Verder is positief dat de NHG-grens voor het kunnen krijgen van een hypotheek met NHG-garantie (scheelt toch 0,25% rente!) nog niet wordt verlaagd, maar dat dit een half jaar is uitgesteld. Toch blijft op dit moment de rode draad dat middeldure (tot euro 275.000) en dure woningen (vanaf euro 275.000) nauwelijks worden verkocht.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top