Huizenmarkt trekt aan

21 april 2014 – Hetzelfde onderzoek als wij 6 jaar geleden behandelden, maar nu op een leukere manier gepresenteerd. In het overzicht over 400 jaar van de Nederlandse huizenprijzen wordt op een inzichtelijke wijze getoond hoe de prijzen van Nederlandse woningen zich sinds 1630 (!) hebben ontwikkeld. Hieruit blijkt duidelijk dat we de afgelopen decennia teveel lucht in de woningprijzen hebben laten komen, die er nu weer langzaam uitloopt. Zij schieten teveel door in hun conclusies, en gaan vanaf nu nog eens uit van een halvering van de huizenprijzen. Dit vinden wij wat te gortig. En een onnodige te late overreactie. Waardeloos.

Dan heeft de kritische website Huizenmarkt zeepbel het beter op een rijtje. In 2009 hebben zij voorspeld dat de markt in 2014 weer zou aantrekken. En zij lijken gewoon gelijk te gaan krijgen. De prijsontwikkeling van de laatste jaren volgt naadloos hun voorspelling (!). Ook wij hebben op basis van vooruitzichten van experts een verwachting van de huizenprijsontwikkeling opgesteld. En ook wij komen op een uitbodeming van de markt medio 2014. Zie de grafiek bovenaan deze pagina.

Wanneer is het weer een goed moment om een huis te kopen?

De huidige marktsituatie lijkt deze laatste verwachtingen gelijk te geven. De eerste tekenen van herstel zijn namelijk weer aan de orde. In de betere regio’s van Nederland, met name de lijn Haarlem, Amsterdam en ‘t Gooi, zijn echt weer in trek. In de branche geven veel makelaars en andere partijen zoals projectontwikkelaars en beleggers aan dat koopwoningen weer verkopen. Het lijkt nu echt een goed moment om weer eens rustig uit te kijken naar een nieuwe woning.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.