Huizenprijs zakt zeven procent

4 september 2011 – De TU Delft voorspelt voor het komende jaar dat de Nederlandse huizenprijzen met nog eens zeven procent dalen. De belangrijkste oorzaak, naast de economische stagnatie, is dat consumenten minder kunnen lenen.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt per 2012 verlaagd van euro 350.000 naar euro 265.000. Voor woningen in de belangrijke prijsklasse van euro 265.000 tot euro 350.000 kunnen kopers daardoor zo’n zes procent minder lenen. De TU Delft waarschuwt dat de verlaging van de NHG op het verkeerde moment komt en stelt voor om de verlaging getrapt over meerdere jaren te laten plaatsvinden.

Op zich is de NHG een marktverstorend instrument dat enkel bedoeld was om de koop van een woning bij lagere inkomensklassen te stimuleren. En er is een groot scala aan factoren dat de prijsontwikkeling op de Nederlandse woningmarkt beinvloedt. Het is volgens ons maar de vraag of de verlaging een dermate substantiele factor is. Belangrijker is bijvoorbeeld dat de makelaars consequent de woningmarktcijfers verfraaien en met sterke vertraging afgeven, en dat dit nu niet meer lukt, en daarom langzaam een nieuw marktevenwicht duidelijk wordt, hetgeen een prijsdrukkend effect heeft. Graag vernemen wij uw mening, deze kunt u mailen naar info@carob.nl .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top