Huizenprijzen - Bron: NRC

Trends en ontwikkelingen op de woningmarkt

Hieronder vindt u de laatste trends en ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt. Er wordt een verwachting gegeven hoe de prijs van de woningen zich op korte en lange termijn ontwikkelt.

Woningen dalen in 2009 5%

Januari 2009 - De prijsdaling op de Nederlandse woningmarkt komt in 2008 uit op 1,8%. In 2009 zullen de prijzen met circa 5% dalen. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Volgens de NVM komt de prijsdaling in 2008 vooral voort uit een slecht vierde kwartaal, waarin 1 op de 6 te koop staande woningen werd verkocht. Een kwartaal eerder was dat nog bijna 1 op 4.

In het vierde kwartaal zakten de prijzen met 2,5%, na een daling van 0,7% in het derde kwartaal. De gemiddelde woning kost nu euro 233.000 tegen euro 246.000 in het derde kwartaal. Vooral dure woningen zijn moeilijker verkoopbaar. In het goedkopere segment zijn de negatieve effecten minder voelbaar. Door de verbeterde betaalbaarheid liggen in dat segment dan ook de grootste kansen op herstel van de markt, aldus de NVM.

Makelaarskantoren hebben volgens de NVM te lijden onder de dalende verkopen. In 2008 zijn in totaal acht NVM-makelaarskantoren failliet gegaan. De slechte resultaten van het derde en vierde kwartaal zullen pas in 2009 merkbaar worden, concludeert de NVM.

Actueel

Verwachting

Hoe ontwikkelen de huizenprijzen zich op lange termijn? Meer…

Waarde van uw huis

Bekijk hier de huidige waarde van uw huis. Meer…

Trends

Welke trends spelen er op de Nederlandse woningmarkt? Meer…

Reclame