Huizenprijzen en Coronavirus

Wereldwijd is er sprake van een uitbraak van het Coronavirus. En dit heeft ook zijn gevolgen voor de woningmarkt in Nederland. Wat zijn de gevolgen van het Coronavirus voor de huizenprijzen in Nederland? Diverse grote banken houden rekening met een waardedaling van de woningprijzen in 2020 van -3% tot -7%. De verwachting is dat de huizenprijzen daarna weer zullen stijgen. De onderliggende vraag blijft namelijk ongewijzigd. Mocht het Coronavirus tot een wereldwijde recessie leiden, dan heeft dit effect op het consumentenvertrouwen, en daarmee op de prijzen van woningen in Nederland.

De Rabobank had voor 2020 een stijging van de gemiddelde huizenprijs van 5,5% verwacht. Zij geven nu aan dat de stijging minder hoog zal zijn. De Rabobank constateert dat de Nederlandse huizenmarkt niet ontkomt aan de gevolgen van de Coronacrisis. Er zal sprake zijn van een lagere huizenprijsgroei. Dit komt door een – beperkte – vraaguitval onder potentiële huizenkopers vanwege minder vertrouwen in de koopwoningmarkt. Dit zal het aantal verkopen en de huizenprijsontwikkeling afremmen. Tegelijk is het wel zo dat de hypotheekrente nog steeds historisch laag is en dat de grote krapte op de woningmarkt onverminderd blijft. Hiermee lijkt het negatieve effect van het Coronavirus op de Nederlandse woningmarkt en de huizenprijzen mogelijk beperkt.

Wil je nu een huis kopen? Lees dan in elk geval de tips van de Consumentenbond voor het kopen van een huis tijdens de Coronacrisis.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top