Koopsom woning in 3 jaar 3 procent gezakt

Gemiddelde koopsom woning in 3 jaar met 3% gezakt

27 december 2011 – In de afgelopen drie jaar is in Nederland de gemiddelde koopsom van een woning met 3% gedaald. Drie-kwart van de gemeenten lieten een daling van de huizenprijzen zien. Een kwart van de gemeenten liet echter een stijging zien.

Bij het onderzoek is een langere meetperiode als uitgangspunt genomen om sterke fluctuaties uit te sluiten. In Nederland is de gemiddelde koopsom in de jaren 2009-2011 ten opzichte van de jaren 2006-2008 met 3% gedaald. Het onderzoek is verricht door Woningmarktcijfers.nl op basis van gegevens van het Kadaster bij de 200 grootste gemeenten.

Is dit goed nieuws? De daling van de woningprijzen lijkt dan mee te vallen? Dat is maar sterk de vraag. Het onderzoek kan een enigszins vertekend beeld geven omdat over de genoemde periode substantieel minder woningen zijn verkocht. En bij een laag verkoopvolume is het lastig om te bepalen of de prijs nog een goed beeld geeft van de markt. Eigenlijk net zoals op de aandelenbeurs aan het einde van het jaar, als de grote beleggers hun boeken hebben gesloten. Ook dan geeft de beurs vreemde uitslagen.

Een ding is duidelijk; ook over een langere periode ontstaat het beeld van gestage prijsdalingen. En we zijn nog steeds niet uitgebodemd.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.