Nederlandse huizenprijzen kunstmatig hoog

Maart 2011 – Terwijl in andere Europese landen de prijzen van woningen 20% zijn gedaald, dalen de huizenprijzen in Nederland nauwelijks. De Nederlandse huizenprijzen worden kunstmatig hoog gehouden door de overheid en de vastgoedbranche. Dit constateert Z24 aan de hand van een interessant artikel.

Hoe kan het dat de Nederlandse huizenprijs tot op heden nauwelijks daalt, terwijl omringende landen hier wel last van hebben? Alhoewel de crisis gelijk is aan onze buurlanden, werkt de woningmarkt minder (Oeso). Op zich is het gunstig dat er sprake is van prijsbehoud, maar de woningmarkt lijkt langzamerhand compleet verstopt. Zowel de Nederlandse overheid, de bouwbranche als de banken lijken er veel aan gelegen om de prijzen van woningen hoog te houden.

Er worden vijf redenen gemeld waarom de huizenprijzen in Nederland kunstmatig hoog worden gehouden.

 • 1. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in feite een verkapte subsidie aan de consument en de banken.
 • 2. Ook voor Koopgarant en andere vormen, zoals ‘Koop Goedkoop’ en dergelijke, geldt dat consumenten overmatig worden gesubsidieerd via steunmaatregelen.
 • 3. De helft van de Nederlandse gemeenten biedt een mooie Starterslening aan, zodat nog meer mensen een huis kunnen kopen.
  Gemeenten hebben hier ook baat bij; er zijn diverse opbrengsten en belastingen gebaseerd op een positieve woningmarkt.
 • 4. De ECB heeft de afgelopen jaren een zeer lage rente van 1% gehanteerd, soms zelfs onder de inflatie, en steunt daarmee leningen voor het kopen van een huis overmatig.
 • 5. De belangrijkste; de hypotheekaftrek. Deze mega-subsidie is de belangrijkste factor van de prijsstijgingen van de afgelopen decennia.

Lees meer op:

 • Z24 huizenprijzen

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Scroll to Top