Huizenprijzen - Bron: NRC

Trends en ontwikkelingen op de woningmarkt

Hieronder vindt u de laatste trends en ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt. Er wordt een verwachting gegeven hoe de prijs van de woningen zich op korte en lange termijn ontwikkelt.

Hoogste huizenprijzen in bijna 300 jaar

November 2007 - De prijzen van Nederlandse huizen zijn in bijna drie eeuwen niet zo hoog geweest. Dit blijkt uit een voor inflatie gecorrigeerde huizenprijsindex van de Maastrichtse hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz. De index is samengesteld op basis van historische gegevens over de verkoop van huizen aan de Amsterdamse Herengracht sinds 1650. Omdat de huizen hier altijd dezelfde kwaliteit hebben gehad, zijn de prijzen indicatief voor ontwikkelingen over zo’n lange periode. Een gemiddeld huis aan de Herengracht kost nu 2,6 miljoen euro.

Dat is omgerekend net iets minder dan in 1736, toen voor panden aan de Herengracht de hoogste prijzen uit de geschiedenis werden betaald. Als de huizenprijzen in het huidige tempo blijven stijgen, wordt dit 271 jaar oude prijsrecord in 2008 geëvenaard.


De enorme schommelingen in de waarde van woningen laten zien dat kopers er ook na jaren van gestage prijsstijgingen niet van kunnen uitgaan dat een huis zijn waarde wel behoudt. „De geschiedenis laat zien dat één ding zeker is: de huizenprijzen kunnen enorm fluctueren”.


De vraag naar huizen neemt volgens hem in Nederland nog steeds toe dankzij stijgende inkomens en een groeiend aantal alleenstaanden. Een recessie kan de vraag omlaag trekken. Maar over de kans hierop is „niets zinnigs te zeggen”.

Actueel

Verwachting

Hoe ontwikkelen de huizenprijzen zich op lange termijn? Meer…

Waarde van uw huis

Bekijk hier de huidige waarde van uw huis. Meer…

Trends

Welke trends spelen er op de Nederlandse woningmarkt? Meer…

Reclame