Huizenprijs

Tips kopen huis

Wij geven globale tips als u in deze onstuimige tijden overweegt om een nieuw huis te kopen en/of uw huidige huis te verkopen.

Tips bij kopen huis

Een huis kopen is niet zomaar wat. U kunt het niet vergelijken met het doen van de wekelijkse boodschappen of met de aanschaf van een nieuwe auto. Een huis kopen doet u meestal met de bedoeling om er jaren te blijven wonen. Waar let u op? Doe uw winst met deze tips bij huis verkopen bezichtiging.

Tip 1: Maak een wensenlijst

Dit is een van de belangrijkste tips bij het kopen van een huis. Maak dit wensenlijstje voordat u huizen gaat bezichtigen. Schrijf op wat voor u belangrijk is. Begin bovenaan het lijstje met wat echt onmisbaar voor u is. Misschien wilt u graag een grote tuin. Zo werkt u het lijstje af en verder naar beneden komen de iets minder belangrijke wensen. U kunt bijvoorbeeld ook denken aan de wijk waarin de woning moet staan of het aantal slaapkamers. Gaat u een woning bezichtigen, laat u dan niet verleiden door emoties, maar houd vast aan uw wensenlijst.

Tip 2: Bekijk voor de bezichtiging de wijk

Aan een huis valt veel te veranderen, maar aan een woonwijk meestal niet. Daarom is dit ook een belangrijke tip bij het kopen van een huis. Fiets of loop eens een aantal keren door de wijk. Doe dit het liefst op verschillende tijdstippen. Zijn er veel of weinig kinderen? Is er sprake van geluidsoverlast? Hoe voelt het voor u? Zijn er winkels en andere voorzieningen in de buurt?

Tip 3: Neem een extra persoon mee tijdens de tweede bezichtiging

Was de eerste bezichtiging positief? Overweegt u dit huis te kopen? Ga dan voor de zekerheid nog een keer kijken en neem een persoon mee die objectief met u meekijkt. Dit kan heel goed helpen. Andere ogen zijn vaak kritischer dan die van uzelf en misschien heeft u iets over het hoofd gezien.

Tip 4: Houd rekening met uw budget

Ook dit is een van de tips bij kopen huis die al belangrijk is voordat u de eerste keer een bezichtiging afspreekt. Reken goed uit, samen met een adviseur, hoeveel geld u kunt lenen. Bedenkt daarnaast ook hoe hoog de maandlasten gaan worden en of u dit prettig vindt. Wilt u elke maand uit eten blijven gaan? Gaat u het liefst een aantal keren per jaar op vakantie? Neem dan niet een al te hoge hypotheek.

Tip 5: Schakel de hulp van een makelaar in

Waarschijnlijk bent u niet heel ervaren in het kopen van een huis. De meeste mensen doen dit namelijk maar een paar keer in hun leven. Het is daarom handig om gebruik te maken van de diensten van een makelaar.

Tip 6: Kies voor een bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring kost u wat extra geld, maar gebreken die u niet gezien heeft, kunnen u later nog veel meer spaargeld gaan kosten. Het is belangrijk om te weten hoe het staat met het onderhoud en de staat van de woning die u misschien wilt kopen. In de wet staat zelfs dat je als koper verplicht bent om het huis te onderzoeken op eventuele gebreken.

Meer weten?

Kijk voor meer tips over het kopen van een huis bij Vereniging Eigen Huis.

Exit mobile version