Huizenprijs

Waardedaling Nederlandse woningen

23 januari 2013 – De woningprijzen dalen in 2013 met nog eens 7 procent volgens ING, volgens kredietbeoordelaar S&P is de daling 6 procent. De woningprijzen blijven ook in 2013 dalen. De woningen dalen dit jaar met 6 procent volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P). Dat is net iets lager dan wat de ING Bank en andere banken voor 2013 voorspelden, die prognosticeerden 7 procent.

Volgens S&P vindt de waardedaling vooral plaats door;

Op lange termijn zal de woningprijs wel weer aantrekken door de bevolkingsgroei en het naderende (slechts kwalitatieve!) tekort aan woningen.

Huizenprijzen dalen tot 2015

Ook volgens ING Bank zal de Nederlandse woningmarkt in 2013 nog niet aantrekken. ING Bank is een van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland. Oorzaken zijn de slechte situatie van de Nederlandse economie en de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Het is nu een kopersmarkt, er is veel aanbod beschikbaar. Om deze reden zullen de huizenprijzen nog verder dalen. In 2012 is een kwart van de huizen met verlies verkocht. ING verwacht in 2013 een verdere prijsdaling van 7% en daarbovenop in 2014 nog eens een daling van 5%. Dat is in totaal een daling van de woningprijzen van 12% in twee jaar. ING verwacht dat de “prijsdaling pas zal kunnen stoppen als de vraag naar woningen aantrekt en het aanbod flink is gedaald”. Dat kost nog wel even tijd, en dan zou een periode van twee jaar eigenlijk al best voortvarend zijn.

De conclusie is dus dat de komende twee jaar de huizenprijzen in elk geval nog verder zullen dalen met ca. 12%. Dit zou in lijn zijn met onze voorspellingen van januari 2011 dat de huizenprijzen de eerstkomende jaren nog wat zullen dalen, en dan pas weer kunnen stijgen.

Exit mobile version