Woningmarkt nog steeds mager

3 juni 2012 – Er is niet heel veel veranderd in de inzichten sinds ons laatste bericht van februari jl. De huizenmarkt is nog in steeds in mineur. Kopers wachten nog steeds op elkaar, en vooral op de overheid. Wat gaat er gebeuren met de hypotheekrenteaftrek? Hoe wordt eigen woning bezit belast? Op welke manier gaat de Nederlandse overheid om met de aanwijzingen van Europa dat de hervormingen op de Nederlandse woningmarkt niet toereikend zijn? Een heleboel vragen.

Volstrekte onduidelijkheid over toekomst woningbeleid

Consumenten zullen pas weer geneigd zijn om te investeren als er meer duidelijkheid is. En die zal er pas definitief zijn na de verkiezingen van september 2012 en de vorming van een nieuw kabinet, niet eerder dan eind 2012. We moeten dus allemaal nog even op onze plek blijven zitten, en intussen tevreden zijn dat de prijzen niet (substantieel) dalen. De bouwsector heeft het erg moeilijk. Werden er in de goede jaren nog 80.000 woningen per jaar gebouwd, nu zijn dit er met pijn en moeite 10.000. Op zich is het gunstig voor woningbezitters dat er minder wordt bijgebouwd; zo wordt de waarde van de eigen woning niet ondermijnd door nieuw aanbod.

Wat zijn de vooruitzichten? De Nederlandse economie is inmiddels al drie kwartalen aan het krimpen. De bezuinigingen om het begrotingstekort beperkt te houden, moeten nog ingezet worden. De Europese buurlanden kennen geen fundamenteel ander beeld dat Nederland uit het slop zou kunnen trekken. Veel deskundigen wijzen erop dat het niet anders kan, dan dat de woningmarkt nog wel enige tijd op dit niveau zal blijven. Het credo lijkt te zijn; nog even geduld, in afwachting op betere tijden.

Wees behoedzaam

Wat moet u hiermee? Nu de woning van uw dromen kopen tegen een lage prijs hoeft niet onverstandig te zijn. Nu uw woning verkopen is wel wat risicovoller en waarschijnlijk met een fors slechter resultaat dan enkele jaren geleden bedacht. Voorzichtigheid en alertheid is geboden. Doe bij voorkeur niets en als u wel verhuist en een huis koopt of verkoopt, wees dan extra behoedzaam.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top